Αυτοσχέδια κλωσσομηχανή από παλιό ξύλινο κομοδίνο – DIY

You are currently viewing Αυτοσχέδια κλωσσομηχανή από παλιό ξύλινο κομοδίνο – DIY

5/5 - (3 votes)

Με απλά υλικά, όπως ένα παλιό έπιπλο, λίγα χρήματα και την βοήθεια του ίντερνετ έφτιαξα μια αυτοσχέδια κλωσσομηχανή. Επειδή οι έτοιμες μηχανές τις αγοράς έχουν αρκετά τσουχτερή τιμή, αποφάσισα να την φτιάξω μόνος μου. Έτσι τώρα μπορώ να φτιάξω μικρά πουλάκια από φρέσκα αυγά. Τα οποία μεγαλώνοντας θα γίνουν κοκόρια ή κοτοπουλάκια, ή οτιδήποτε άλλο πτηνό από τα ανάλογα αυγά.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι ένα παλιό ξύλινο κομοδίνο. Διάφορα κομμάτια ξύλο για την πόρτα και την βάση που θα μπουν τα αυγά. Τρεις απλές λάμπες, διάφανες 60 volt. Για καλύτερη θερμότητα και περισσότερη οικονομία στο ρεύμα και ένα μικρό ανεμιστηράκι από παλιό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Από  το ίντερνετ χρειάστηκε να αγοράσω τον θερμοστάτη, ένα θερμόμετρο υγρασιόμετρο και ένα μετασχηματιστή για τον ανεμιστήρα, για να αλλάζει την τάση του ρεύματος από τα 220 στα 12 volt.

Κλωσσομηχανή από παλιό έπιπλο
Κλωσσομηχανή από παλιό έπιπλο

Αν το φτιάξετε σε μεγαλύτερο χώρο όπως για παράδειγμα σε παλιό ψυγείο (όπου είναι μια καλή ιδέα αν πάτε για μεγάλη παραγωγή πτηνών) θα χρειαστείτε μεγαλύτερο ανεμιστήρα και πιο πολλές λάμπες ή πιο δυνατές. Κάποιοι χρησιμοποιούν θερμικές αντιστάσεις αντί για λάμπες αλλά προσωπικά δεν το συνιστώ. Γιατί δεν μπορούμε να πετύχουμε εύκολα σταθερή θερμοκρασία η οποία είναι πολύ σημαντική. Γιατί καθώς σβήνει η αντίσταση εξακολουθεί να είναι ζεστή για λίγα δευτερόλεπτα σε αντίθεση με τις λάμπες οι οποίες κρυώνουν πιο γρήγορα.

Ας δούμε βήμα – βήμα το κατασκευαστικό κομμάτι και τι θα χρειαστούμε για την αυτοσχέδια κλωσσομηχανή

‘Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, αφαίρεσα τα ράφια που είχε στο εσωτερικό το έπιπλο και έβαλα μία σήτα με ξύλινο πλαίσιο. Για να μεταφέρεται πιο εύκολα η θερμοκρασία και η υγρασία σε όλο το εσωτερικό της κλωσσομηχανής. Πάνω στην σήτα έβαλα ένα τελάρο στο οποίο άνοιξα μικρές τρύπες πλάγια. Πέρασα ένα τεντωμένο σπάγκο όπου θα μπουν τα αυγά για να τα γυρνάμε αυτόματα όλα μαζί. Με την βοήθεια ενός σιδήρου που έχω βάλει στο τελάρο και θα τραβάμε απ έξω. Αντί να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα και να τα γυρνάμε ένα ένα με το χέρι και να έχουμε απώλεια θερμότητας.

αυτοσχέδια κλωσσομηχανή
Αυτοσχέδια κλωσσομηχανή

Στο κάτω μέρος της σήτας θα βάλουμε ένα παλιό ταψί ή μπολ με νερό το οποίο θα μας δώσει την υγρασία που χρειαζόμαστε. Στο πάνω μέρος άνοιξα τρεις τρύπες για τις λάμπες. Προσοχή πρέπει να τις βάλουμε σε κεραμικό ντουί και όχι σε πλαστικό γιατί θα λιώσουν λόγο της θερμότητας. Στο κέντρο ανάμεσα στις λάμπες έκανα μερικές τρύπες όπου θα περνάει και θα ανακυκλώνετε ο αέρας με την βοήθεια του ανεμιστήρα. Προσοχή και εδώ πως θα βάλετε τον ανεμιστήρα, πρέπει να ρουφάει τον εξωτερικό αέρα και να τον περνάει μέσα και όχι το αντίθετο. Στο τέλος έβαλα μία πόρτα με ένα τζάμι στο κέντρο για να παρακολουθούμε τι γίνετε μέσα όσο καιρώ περιμένουμε να βγούνε τα πουλάκια. Η οποία κλείνει σφιχτά με ένα σύρτη.

Χειροποίητη κλωσσομηχανή
Χειροποίητη κλωσσομηχανή

Προσπαθούμε να μονώσουμε καλά με κάποια αυτοκόλλητη ταινία όπου υπάρχουν κενά για να μην έχουμε απώλεια της θερμοκρασιάς. Το αντίθετο έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν αναμμένες οι λάμπες για περισσότερη ώρα με αποτέλεσμα μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος.

Λίγα λόγια για το λειτουργικό κομμάτι και την διαδικασία της επώασης. Απαραίτητη θερμορασία και υγρασία. Τι να προσέξουμε

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επώασης, δηλαδή το χρονικό διάστημα του αβγού από την ωοτοκία μέχρι την εκκόλαψη το τελικό στάδιο προς τη γέννηση κάθε νεοσσού, που συμβαίνει μέσα σ’ ένα αβγό, πρέπει τα αβγά μας να παραμείνουν στην αυτοσχέδια κλωσσομηχανή για τουλάχιστον 21 μέρες. Για την περίπτωση μας αν τα αβγά είναι κότας, γιατί κάθε πτηνό έχει διαφορετικό χρόνο επώασης.

Η εσωτερική θερμοκρασία του θαλάμου πρέπει να είναι σταθερή στους 37,2 με 37,8 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία να είναι 55 με 65% τις 18 πρώτες μέρες και 75% τις τρεις τελευταίες μέρες. Στο τέλος θέλουμε περισσότερη υγρασία για να βοηθήσουμε τα πουλάκια να σπάσουν εύκολα το κέλυφος του αβγού. Εγώ τα ψεκάζω με λίγο νερό τις τελευταίες μέρες για καλύτερο αποτέλεσμα. Την υγρασία την κρατάμε σταθερή με το να αφαιρούμε ή να προσθέτουμε νερό αντίστοιχα στο ταψάκι μας.

Απαραίτητη προετοιμασία των αβγών πριν μπούν στην αυτοσχέδια κλωσσομηχανή για να έχουμε υγιή και δυνατά πουλάκια

Πρίν τοποθετήσουμε τα αβγά μας στην μηχανή τα πλένουμε πολύ καλά με ένα διάλυμα χλιαρού νερού με λίγο ξύδι για να τα αποστειρώσουμε. Με παρόμοιο διάλυμα αποστειρώνουμε και το εσωτερικό της μηχανης. Όταν στεγνώσει καλά τοποθετούμε τα αβγά μέσα με προσοχή μην σπάσουν. Αν κάποιο μας ραγίσει το κρατάμε για ομελέτα. Το πρώτο 24 ώρο δεν τα γυρνάμε καθόλου. Την επόμενη και μέχρι την 18η ημέρα τα γυρνάμε 3 με 5 φορές την μέρα. Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι το οποίο δεν πρέπει να παραλείψουμε.

Επώαση αυγών
Επώαση αυγών

Να κοιτάμε το αβγό να γυρίζει 180 μοίρες από την αρχική του θέση. Τις τρεις τελευταίες μέρες βγάζω το σπάγκο για να μπορούν να κουνιούνται εύκολα τα πουλάκια όταν βγουν και περιμένουμε μέχρι να δούμε το πρώτο ράγισμα από κάποιο αβγό. Όταν φτάσετε σε αυτό το σημείο να το παρακολουθείτε γιατί αυτή η στιγμή είναι μοναδική, θα νιώσετε πολύ όμορφα που έχετε δημιουργήσει μια νέα ζωή.

Όταν έχει βγεί για τα καλά το πουλάκι από το αβγό, έχει στεγνώσει καλά και έχει μάθει να κάνει τα πρώτα του βήματα το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε ένα άλλο κλειστό και ζεστό μέρος. Όπου εκεί θα παραμείνουν μέχρι να μεγαλώσουν λίγο για να είναι έτοιμα για τον έξω κόσμο.

Αυτοσχέδιο εκκολαπτήριο αυγών
Αυτοσχέδιο εκκολαπτήριο αυγών

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε το σχέδιο συνδεσμολογίας των λαμπών με τον θερμοστάτη και τον ανεμιστήρα.

Σχέδιο συνδεσμολογίας αυτοσχέδια κλωσσομηχανή
Σχέδιο συνδεσμολογίας κλωσσομηχανής

Η κατασκευή μου αυτή έχει 80 με 90% επιτυχία. Μέχρι στιγμής έχω βγάλει κοτόπουλα, κοκόρια και γαλοπούλες. κάποια στιγμή θα δοκιμάσω και με άλλα αβγά και θα γράψω εδώ τις εντυπώσεις μου.


Αφήστε το σχόλιό σας